Skip to main content

Hrana za ukrasne ptice

Iako se kaže da su papagaji skromni u ishrani, to ne znači da je hrana u njihovom zivotu manje važna nego li kod drugih ptica koje držimo u kavezu. Hrana za papagaje treba da sadrži sve neophodne hranljive materije: vodu, belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine i mineralne materije.

Najvažnija hrana za papagaje jeste zrnevlje,meka hrana, povrće, voće i zeleniš. Osnovna zrnasta hrana za papagaje su proso, svetlo seme, oljušteni ovas, suncokret, konopljino seme, kukuruz, pirinač, i dr., koje sadrže osnovni izvor ugljenih hidrata. Količina i vrsta te hrane zavisi od veličine papagaja.

U mešavini zrnaste hrane za male papagaje proso učestvuje sa 60-70%, oljušteni ovas sa 20%, svetlo seme sa 10%, a dodaju se muhar, sitni kukuruz i sl. Za srednje papagaje u mešavini učestvuju proso sa 20-30% , suncokret sa 50-60% , a svetlo seme, oljušteni ovas sa 10%, konopljino seme sa 5%, uz dodatak kukuruza ili muhare. Za velike papagaje osnovnu zrnastu hranu čini suncokret sa 60-70%, oljušteni ovas sa 20%, kukuruz ili pirinač sa 10%, konopljino seme sa 10% , a dodaju se orasi, pšenica, lešnici, kiriki i sl.

Meku hranu, kao osnovni izvor belančevina, čine trvdo kuvana kokošja jaja, mladi sir, pšenične,ovsene ili pirinčane kaše, keks u mleku , razne bube, brašnasti crvi , gusenice, pužići i sl. Ta se hrana daje 2-3 puta nedeljno. Zelenu hranu čine razno voće, kao što su jabuke, kruške, oskoruše, trešnje, jagode, grožđe borovnice, smokve i dr., zatim razne trave kao sto su maslačak,mišjakinja, sveže grančice i pupoljci od vrbe i voćaka , klipovi mladog kukuruza, poluzrele žitarice, proklijalo seme, npr. svetlo seme, niger i dr. Vitamini su neophodni u ishrani i nalaze se u raznom povrću, kupusu, salati, spanaću i šargarepi. Tokom zime, ukoliko nema svežeg povrća, daju se razni preparati sa vitaminima, u vodi ili hrani. Mineralne materije se nalaze u pesku, kuvanim tucanim ljuskama od jajeta, krečnjaku i raznim drugim preparatima.

Kontaktirajte nas!

Popunite formu i naš tim će Vam se javiti u najskorijem roku.