
Zamena za mleko u prahu se rastvara u toploj vodi, tako što se 125g zamene za mleko rastvrara u 0,875 litara vode, što predstavlja odnos 1:7 (140g zamene za mleko na 1l vode) Temperatura vode za rastvaranje treba da je 45-50 stepeni C, a temperatura pripremljene zamene ze mleko treba da je 42 stepena C.
Odmerenu količinu zamene za mleko u prahu prethodno rastvoriti u manjoj količini mlake vode i mešati do nestanka grudvica a potom dodati preostali deo mlake vode. Sudove za rastvaranje zamene za mleko za ishranu teladi oprati derdžentom posle upotrebe i isprati mlakom vodom pre upotrebe. Od 1.nedelje teladima davati po volji početnu smešu koncenrata, svežu vodu za piće i seno najboljeg kvaliteta. Voditi računa o higijene hranilice i pojilice.
Vlaga, najviše.......................................................12
Sirovi protein, najmanje, %..................................20
Sirove masti, najmanje, % ...................................15
Sirova vlakna, najviše, %.....................................0.8
Pepeo, najviše, %................................................8.2
Kalcijum, %...................................................0.8-1.0
Fosfor, %...................................................0.55-0.65
Natrijum, % ..................................................0.6-0.8
VITAMINI:
Vitamin A (E-672), najmanje, IJ.....................40.000
Vitamin D3 (E-671), najmanje, IJ ....................4.000
Vitamin E (E-307), najmanje, mg.........................25
Vitamin C (E-300), najmanje, mg.........................50
MINERALI:
Gvožđe (E-1), najmanje, mg.................................60
Jod (E-2), najmanje, mg......................................0.8
Bakar (E-4), najmanje, mg.....................................8
Mangan (E-5), najmanje, mg...............................44
Cink (E-6), najmanje,mg......................................56
Selen (E-8), najmanje, mg..................................0.2
ANTIOKSIDANT: BHA (E-320), BHT (E-321), mg.............................38
PROBIOTIK: Enterococcus facium...............................1.6x10 /kg
Ovsene jedinice..................................ne utvrđuje se
Surutka u prahu, sojin protein*, biljna masnoća (palmina i kokosova), delaktozirana surutka u prahu, pšenični gluten, dekstroza, enterococcus, vitamniska i mineralna hraniva, antioksidant.
*od genetski ne modifikovane soje
|
|
|
|
---|---|---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|